BRUSSEL - In kinderpyjama's kunnen stoffen zitten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. Winkels als Hema, Zeeman en Prémaman horen bij de schuldigen.

Het gaat om ftalaten, formaldehyde en verboden kleurstoffen. Test-Aankoop onderzocht vijftien pyjama's voor kinderen van twee en drie jaar.

In drie winkelketens, waaronder Hema en Zeeman, werd in de onderzochte kledingstukken een teveel aan ftalaten gevonden.

Die stof, die vooral gebruikt wordt in de bedrukking van kleding, heeft een negatief effect op het voortplantingsstelsel en kan de gezondheid in het algemeen schaden.

Hoofdpijn

De pyjama's van Zeeman hadden daarnaast volgens Test-Aankoop ook een te hoge concentratie van formaldehyde. Dat is een stof die huidirritaties, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken.

Het bedrijf Prémaman komt er slecht af in het onderzoek. In een pyjama van dat bedrijf vond de consumentenorganisatie een te hoge waarde van azokleurstoffen. Die kunnen ontbinden in kankerverwekkende arylamines. Europa verbiedt het gebruik van 22 arylamines.

Substanties

De textielsector is een van de meest vervuilende sectoren door de vele chemicaliën die tijdens het productieproces gebruikt worden. Volgens Test-Aankoop is de wetgeving rond chemische substanties in textiel ontoereikend.

Volgens Test-Aankoop verschuilen ketens als Hema en Zeeman zich achter niet-bestaande wetgeving. Prémaman gaf volgens de Belgische consumentenorganisatie zelfs geen enkele uitleg.