WARSCHAU - De Poolse premier Donald Tusk verwacht dat steeds minder arbeidskrachten zijn land zullen verlaten om in Nederland te gaan werken. "Economische migratie wordt stilaan een minder aanlokkelijk perspectief."

Dat heeft Tusk woensdag gezegd na afloop van een ontmoeting met minister-president Jan Peter Balkenende in Warschau. De economie van Polen is vorig jaar met 6,5 procent gegroeid en dit jaar wordt een verbetering met circa 5 procent verwacht.

Die groei zorgt voor werkgelegenheid en stijgende lonen, waardoor het voor Poolse werknemers aantrekkelijker wordt om in eigen land een baan te zoeken.

Verschuiving

Premier Tusk rekent uiteindelijk op een verschuiving van arbeidsmigratie naar Poolse investeringen in West-Europese landen, waaronder Nederland. Balkenende zei dinsdag dat Nederland voorlopig niet zonder de Poolse arbeidskrachten kan.

"We hebben ze gewoon nodig", aldus de premier. Ook hij voorziet echter dat de arbeidsmarkt in Polen steeds meer aantrekkingskracht zal uitoefenen op Poolse werknemers in het buitenland.

Relatie

Beide premiers hebben woensdag gesproken over de verbetering van de economische banden tussen Nederland en Polen. Tusk noemde de economische relatie momenteel "uitstekend".

Balkenende had woensdag ook een onderhoud met de president van Polen, Lech Kaczynski.