AMSTERDAM - Verkopers hadden dinsdagochtend de overhand op de beursvloeren in Europa. Na enig twijfelen kozen de belangrijkste graadmeters binnen een uur beslist voor de weg naar beneden. Op het Damrak stond de beeldbepalende AEX-index 1,3 procent, ofwel 3,55 punten, lager. De index noteerde 270,26 punten.

Beursjournaal (video): Werkloosheid stijgt in hoog tempo.
ASMl verkoopt nieuwe lithografiemachine, Ahold rondt verkoop De Tuinen af en KLM Cargo schrapt 325 banen.

Beursstemming (video): Sombere stemming blijft aanhouden.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Het sentiment op de effectenbeurs in Amsterdam kreeg een dreun van de slechte werkloosheidscijfers. Het aantal werklozen in Nederland loopt in snel tempo op, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Samen met een lager slot op Wall Street, maandag, zorgde dat voor dalende koersen.

De technologiefondsen kozen geen eenduidige richting. Automatiseerder Getronics bungelde onderaan de index met een verlies van 5,8 procent. Omdat het aandeel weinig waard is, betekent dat uitgedrukt in geld een verlies van 5 cent tot 0,65 euro.

ASML

ASML, een ander technologiebedrijf, vocht zich juist binnen in de beperkte groep stijgers op het Damrak. De chipmachinefabrikant pakte een winst van 0,6 procent. Ook LogicaCMG wist net uit de verliezen te blijven.

De AEX-index werd aangevoerd door brouwer Heineken, die 1,7 procent steeg tot 31,64 euro.

Bij de middelgrote fondsen waren geen winnaars te bespeuren. Alle fondsen kleurden rood of kwamen, in het beste geval, niet van hun plek. Uitzendconcern Vedior was de hekkensluiter van de MidKap-index. Het aandeel verloor 3,6 procent en noteerde na een uur 5,88 euro.

De beurs in Londen hield dinsdagmorgen even het hoofd boven water, maar door toch in de min. Na een uur was de beursindex daar ,1 procent lager. Een grote stijger was Granada. Dit commerciële omroepbedrijf boekte na de bekendmaking van halfjaarcijfers een koersstijging van 6,6 procent.

De beurs in Parijs was na een uur handel 1 procent lager. Frankfurt stond toen 0,55 procent in de min. Daar was ThyssenKrupp een van de dalers (minus 0,9 procent. Maandag werd bekend dat het concern onder druk van de VS van Iran aandelen terugkoopt. Het betaalt er veel meer voor dan de huidige dan de beurswaarde.

Euro

De euro was lager. Dinsdagmorgen noteerde de Europese munteenheid 1,1630 dollar na maandag te zijn uitgekomen op 1,1680 dollar. President Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank had gezegd dat de hoge koers negatief kan uitpakken voor de concurrentiepositie van de eurozone. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,7140 naar 0,7120.