DEN HAAG - DEN HAAG - Als de eisen van de actievoerende leraren niet worden ingewiligd, behoren stakingsacties volgende maand tot de mogelijkheden.

"We kunnen volgende week een dag dicht en volgende maand een week", dreigde Paul van Meenen, bestuursvoorzitter van de scholengroep Spinoza woensdag tijdens een manifestatie in Den Haag.

Steun

SP en D66 betuigden voor enige honderden leraren op het Plein hun steun voor de eisen. PvdA en CDA verdedigden de plannen van minister Ronald Plasterk (Onderwijs), die met een investering van een miljard euro per jaar de positie van de leraren moet verbeteren.

De actievoerende leraren geloven niet dat dat miljard er voor 2020 komt en denken dat de investeringen van Plasterk ten koste gaan van andere onderwijsactiviteiten.

Manifestatie

Enige honderden leraren hebben zich verzameld op het Plein in Den Haag voor een manifestatie. De docenten, werkzaam in het voorgezet onderwijs, eisen een loonsverhoging van 15 procent, minder werkdruk en meer mogelijkheden voor bijscholing.

De manifestatie is georganiseerd door Leraren in Actie, een groep docenten van scholen in Den Haag en omgeving.

Op 67 scholen in de regio hebben de leerlingen als gevolg van de actie woensdagmiddag vrij. Ook leraren van buiten de regio, uit Amsterdam en Middelburg, demonsteren voor het gebouw van de Tweede Kamer. De organisatoren mikten op tweeduizend aanwezigen.

Steun

De demonstranten vinden dat het veel te lang duurt voordat minister Ronald Plasterk (Onderwijs) maatregelen neemt om hun beroep aantrekkelijker te maken. De leraren hebben de steun van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).

Eerder op de dag gaf de VO-raad, de koepel van het voortgezet onderwijs, bij monde van voorzitter Sjoerd Slagter steun aan de verlangens van de leraren. "Wij steunen de onrust, de verontwaardiging en de eisen van de leraren", zei voorzitter Sjoerd Slagter woensdag in Den Haag.

Slagter was een van de sprekers tijdens een debat op het Aloysius College in Den Haag. Leraren op die school zijn de drijvende krachten achter Leraren in Actie, die vragen om hoger salaris (15 procent) en lagere werkdruk.

Als werkgeversorganisatie is de VO-raad gesprekspartner van de bonden, die zich bij de actie op de vlakte houden.

Na afloop van die bijeenkomst overhandigen de leraren op het departement van OCW een sigarendoos aan minister Ronald Plasterk. Daarmee willen ze duidelijk maken dat ze niets opschieten met de plannen van de bewindsman om de positie van de leraar te verbeteren.