HEERENVEEN - Buschauffeurs van de vervoersbedrijven Arriva, Connexxion en Veolia/BBA dreigen te staken als ze geen loonsverhoging krijgen. De onderhandelingen tussen de drie bedrijven en de vakbonden hebben tot nu toe niks opgeleverd.

De bedrijven willen volgens CNV-bestuurder Emiel Peper de lonen dit jaar niet verhogen. De bonden eisen 3,5 procent.

Op 2 april zitten de busbedrijven en de bonden weer met elkaar om tafel. Wordt dan geen overeenkomst gesloten, dan leggen de buschauffeurs het werk neer. "April wordt een hete maand", aldus Peper woensdag.

Mei

FNV-onderhandelaar Janny Koppens denkt dat stakingen pas in mei plaatsvinden. De bonden willen naast de 3,5 procent een half procent hogere eindejaarsuitkering. Zij zien dat als een inflatiecorrectie.

Vervoersbedrijf Connexxion stelt dat er een serieus probleem ligt. Het bedrijf vindt dat de schuld van de Tweede Kamer. Zo wordt de prijs van strippenkaarten minder verhoogd dan volgens Connexxion nodig is.

Daarnaast levert de extra accijns op brandstof een flinke kostenpost op. "De Tweede Kamer is hier debet aan", aldus een Connexxion-zegsman.

Winst

De vakbonden stellen daar tegenover dat de vervoersbedrijven desondanks genoeg winst maken om loonsverhoging te kunnen betalen. "We hebben afgelopen jaar een minimale winst gemaakt van 3 miljoen euro op een omzet van een miljard euro, dat is te weinig", aldus de Connexxion-woordvoerder.

Bij stakingen vreest Connexxion boetes van overheden en verlies van goodwill onder reizigers.