UTRECHT - Connexxion vervoert vanaf 14 december busreizigers in de provincie Utrecht. Dat is de uitkomst van de aanbesteding door de provincie van het busvervoer. De provincie Utrecht heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Utrecht betaalt de vervoerder jaarlijks bijna 24 miljoen euro. Door een uitbreiding van lijnen en meer dienstregelinguren moet de bus een serieus alternatief worden voor de auto.

Gedeputeerde Jan Ekkers, portefeuillehouder mobiliteit, zegt dat de inwoners van de provincie de gevolgen snel zullen merken. "Er gaan meer spitbussen rijden en een aantal bedrijventerreinen wordt beter bereikbaar."

Aangepast

Connexxion vervangt bovendien alle bussen die in de provincie gaan rijden. Alle bussen worden aangepast, aldus Ekkers. De voertuigen worden bijvoorbeeld voorzien van een lage instap, van camera's en van displays waarop de volgende halte wordt aangegeven. "Ook voldoen alle bussen aan de strengste milieunormen."

De nieuwe bussen worden verder uitgerust met meetapparatuur om te kijken of er daadwerkelijk op tijd wordt gereden. "Als Connexxion niet volgens de dienstregeling rijdt, dan volgen er boetes." Dit geld vloeit terug naar de reiziger via een geldterugregeling bij rituitval of vertragingen, aldus Ekkers.