DEN BOSCH - Honderden gepensioneerde of vervroegd uitgetreden docenten willen in het onderwijs terugkeren. Zij hebben sinds eind vorige week positief gereageerd op een brief in het kader van het project Wijs grijs in het onderwijs.

Een woordvoerster van het project heeft woensdag een bericht daarover in het AD bevestigd. Donderdag en vrijdag zijn op proef brieven gestuurd aan 10.000 vervroegd uitgetreden of gepensioneerde docenten in Rotterdam en Den Haag.

Hun werd gevraagd of ze weer in het onderwijs aan de slag willen. Als het project aanslaat, wordt de proef naar heel het land uitgebreid.

Problemen

Het onderwijs heeft problemen om alle vacatures vervullen. De verwachting is dat het probleem de komende jaren flink groter zal worden.

Met de oud-docenten zullen gesprekken worden gevoerd over onder meer de bevoegdheid waarover ze beschikken, en het aantal uren dat ze willen werken. Daarna zullen die capaciteiten en wensen worden vergeleken met de vacatures die scholen hebben.

Positief

De Algemene Onderwijsbond staat positief tegenover het plan. Wel zegt de AOb dat de terugkeer van oudere leraren maar voor een zeer klein deel het lerarentekort helpt oplossen.

De echte oplossing is meer jongeren voor het vak van leraar te interesseren, aldus een woordvoerder.