PARIJS - Air France-KLM is bereid vrijdag met nieuwe voorstellen te komen voor de herstructurering van Alitalia. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij dinsdag bekend.

Het nieuwe plan moet de basis vormen voor verder overleg met de bonden.

Het huidige overnameplan van Air France-KLM zou aan 2100 werknemers van Alitalia en het onderhoudsbedrijf Servizi hun baan kosten. Air France-KLM liet dinsdag weten dat het een "passende oplossing" voor hen wil zoeken zodat "geen enkele werknemer in de steek wordt gelaten".

Overleg

Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta had dinsdag voor de tweede keer overleg met de negen vakbonden die het personeel van Alitalia vertegenwoordigen. De luchtvaartmaatschappij wil steun van de bonden voor de overname van zijn in acute geldnood verkerende branchegenoot. Alitalia is op een haar na failliet en verliest ruim 1 miljoen euro per dag.

De discussie rond Alitalia speelt zich niet alleen af op vakbondsniveau. De toekomst van de luchtvaartmaatschappij en haar 11.000 werknemers is een belangrijk thema geworden bij de komende verkiezingen.

Kabinet

Italië kiest op 13 en 14 april een nieuw parlement. Air France-KLM heeft al de zegen van de zittende regering, maar wil ook die van het nieuwe kabinet. De Italiaanse staat bezit bijna de helft van de aandelen Alitalia.

Het hoofd van de Italiaanse beurswaakhond Consob riep politici dinsdag op zich in de discussies rond Alitalia te beperken tot de feiten. Hij deed dat nadat Consob de handel in het aandeel van het luchtvaartbedrijf had stilgelegd na een koerssprong van bijna 30 procent als gevolg van speculaties op een mogelijk verbeterd bod van Air France-KLM.

Berlusconi

Oppositieleider Silvio Berlusconi liet vorige week weten dat hij een overname door Air France-KLM zal blokkeren als hij de nieuwe premier van Italië wordt. Hij zei dat hij de voorkeur zou geven aan een overname door een Italiaans consortium, maar kon geen namen noemen van bedrijven of financiers die daar mogelijk in geïnteresseerd zouden kunnen zijn.

Een van Berlusconi's belangrijkste rivalen, de ex-communist en oud-burgemeester van Rome Walter Veltroni, brak dinsdag juist een lans voor Air France-KLM. Hij zei bij een partijbijeenkomst dat Alitalia structurele problemen heeft die om een oplossing vragen. "En in de huidige situatie luistert die oplossing naar de naam Air France-KLM", aldus Veltroni.

Dagen

De huidige - demissionaire - regering spreekt evenmin met één mond. Zo zei minister Tommaso Padoa-Schioppa van Economische Zaken en Financiën afgelopen weekeinde dat een eventueel nieuw bod een kwestie van dagen moet zijn en niet van weken. Anders gaat Alitalia volgens de bewindsman failliet.

Zijn collega Alessandro Bianchi van Transport liet evenwel optekenen dat de financiële toestand van het bedrijf best meevalt en dat er nog tijd is om een andere koper dan Air France-KLM te vinden.