NEW YORK - De voormalige Amerikaanse telecomreus WorldCom gaat 500 miljoen dollar boete betalen voor de vorig jaar geopenbaarde boekhoudfraude van circa 11 miljard dollar. Dat is MCI, zoals het concern tegenwoordig heet, maandag in een schikking overeengekomen met de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond.

Het gaat om de hoogste geldstraf die de SEC (Securities and Exchange Commission) ooit heeft opgelegd aan een onderneming. Het bedrag overtreft de boete van 10 miljoen dollar die vorig jaar aan Xerox is opgelegd voor onregelmatigheden in de boekhouding en is ook hoger dan de boetes die enkele zakenbanken binnenkort zullen moeten betalen wegens misleiding van beleggers.

Functionarissen van de SEC en MCI zijn al maanden bezig om een schikking te treffen. Ze kwamen in november tot een voorlopig akkoord toen MCI ermee instemde beleggers niet langer onwetend te houden over zijn financiële positie en toezegde de interne controle te verbeteren.

De schikking voorkomt dat WorldCom zich schuldig of onschuldig aan fraude moet verklaren. Het bedrijf heeft zich herdoopt in MCI om een nieuwe start te kunnen maken en heeft ook zijn hoofdkantoor verplaatst. MCI verkeert nu nog in surseance.