AMSTERDAM - Het zou aanbieders van kleine leningen via sms-je of het internet belet moeten worden om hun klanten 'woekerrentes' in rekening te brengen. Dat vindt de Vereniging van financieringsondernemingen in Nederland (VFN), zo meldde deze organisatie dinsdag.

Vorig jaar augustus begon het Finse bedrijf Ferratum in Nederland met het verstrekken van kleine leningen met een korte looptijd tegen hoge rentetarieven. Sindsdien constateert VFN dat op websites zoals Voorschotje.nl, Cashbob.nl en Money4wheels.nl gelijksoortige diensten worden aangeboden.

Toezicht

Reguliere financiële dienstverleners mogen consumenten maximaal 18 procent rente op jaarbasis vragen bij een krediet. De aanbieders van kleine leningen staan echter niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en berekenen veel hogere rentes.

Bedrijven die leningen verstrekken met een looptijd korter dan drie maanden vallen niet onder het toezicht van de AFM.

Afwijzen

Volgens de VFN maken de aanbieders gebruik van gaten in de wet. "Onze leden leven gedragsregels na die voorkomen dat mensen te veel lenen. Maar als wij ze afwijzen, loopt iemand gewoon naar zo'n aanbieder. Dat vinden wij niet goed", aldus een zegsman. Het VFN pleit ervoor dat ook de gelduitleners maximaal 18 procent rente mogen vragen.

Ferratum liet weten dat een gedragscode zou moeten worden ingevoerd als het huidige aantal marktaanbieders verder toeneemt. "De verwachting is dat deze ontwikkeling binnen twee jaar plaatsvindt", zo liet een woordvoerder van het bedrijf weten. Ferratum wijst erop dat het verstrekken van een minikrediet in andere landen "de gewoonste zaak van de wereld is".