UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn zelf verantwoordelijk voor driekwart van alle vertragingen op het spoor. Uit de gebruikelijke maandelijkse meting door de verkeersleiding van het bedrijf blijkt dat 75,4 procent van de treinvertragingen komt door een tekort aan personeel en materieel bij NS.

Dat heeft Railinfrabeheer woensdag bekend gemaakt. Volgens de beheerder van het spoornet in Nederland is niet meer dan 16,2 procent van de vertragingen te wijten aan "eigen infrastructurele storingen". Goederenvervoer en de verkeersleiding kunnen respectievelijk 6,1 en 2,3 procent van de vertragingen op hun naam schrijven.

Volgens een woordvoerster van Railinfrabeheer tonen deze cijfers aan dat "zeker niet zoals NS weleens heeft beweerd" de meeste vertragingen te wijten zijn aan een slecht onderhoud van het spoor. Het tegendeel is volgens haar juist het geval. "Dit jaar zijn de verstoringen aan de infrastructuur met zo'n 10 procent gedaald naar ."

De woordvoerster haast zich te zeggen dat "Railinfrabeheer zeker geen lange neus wil trekken" naar NS. "Wij willen ons niet bezighouden met schuldigen aanwijzen. Ook al heeft NS dat wel gedaan", stelt zij.

/ECONOMIETreinreizigers keren NS massaal de rug toe