EINDHOVEN - Taxi's zonder keurmerk blijven welkom op het Centraal Station van Eindhoven maar sluiten vanaf 1 mei aan in een aparte rij naast de erkende kwaliteitstaxi's. Klanten kunnen zo zelf een keuze maken voor een taxi met of zonder keurmerk.

Dat staat in plannen die de gemeente dinsdagavond aan de Eindhovense taxichauffeurs presenteert.

Het idee is anders dan in Amsterdam waar op de standplaats bij het Centraal Station alleen nog kwaliteitstaxi's worden toegelaten.

Keurmerk

Een zogenoemde marktmeester gaat klanten in Eindhoven wijzen op de regels. Het is de bedoeling dat zij de voorste taxi uit een van de twee rijen kiezen. De marktmeester informeert de reizigers verder over de tarieven. Taxi's met keurmerk krijgen toegang tot de busbanen in de stad.

In de Eindhovense taxiwereld heerst sinds begin dit jaar onrust. Taxichauffeurs worden door collega's bedreigd, geïntimideerd en mishandeld.

Onrendabel

Ook neemt een groep chauffeurs het niet zo nauw met de tarieven, vergunningen, verkeersregels en worden klanten voor korte onrendabele ritjes geweigerd, aldus FNV Bondgenoten.

Secretaris Kees Rijnders van het landelijke sectorbestuur van FNV Bondgenoten verwacht dat veel taxibedrijven en zelfstandigen een keurmerk zullen aanvragen. Chauffeurs zonder keurmerk moeten op prijs gaan concurreren met de erkende collega's, voorspelt hij verder.