AMSTERDAM - Veertien jaar nadat hij in de WAO terechtkwam wegens RSI-klachten, heeft een oud-werknemer van een transformatorbedrijf schadevergoeding gekregen.

Dit heeft de FNV, die de man in de slepende procedure tegen zijn oud-werkgever heeft ondersteund, dinsdag bekendgemaakt.

De zaak is na een lang juridisch gevecht uiteindelijk geschikt en De Bakker heeft de schadevergoeding inmiddels ontvangen. De FNV wil om redenen van privacy de hoogte daarvan niet bekendmaken.

Monotoon

De Bakker werkte achttien jaar bij een bedrijf waar hij zwaar monotoon werk deed. Hij maakte voortdurend dezelfde beweging met een gestrekte arm. In 1987 kreeg hij voor het eerst klachten aan zijn nek en rug. In 1993 kwam hij in de Ziektewet en een jaar later werd hij arbeidsongeschikt verklaard.

Naar zijn zeggen werden zijn klachten veroorzaakt door het werk. In 1996 stelde hij zijn werkgever aansprakelijk. Vier jaar later kreeg hij in eerste instantie van de rechter gelijk, maar in het hoger beroep dat zijn werkgever had aangetekend, werd dat teruggedraaid.

Schikking

De Hoge Raad vond op zijn beurt dat de rechter in hoger beroep te gemakkelijk was voorbijgegaan aan de vraag of de RSI-klachten veroorzaakt konden zijn door het werken. Hij bepaalde dat een ander gerechtshof nogmaals naar de zaak moest kijken. Voordat dit tot een uitspraak kwam, kwam er een voorstel tot schikking.

Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten van de FNV is blij dat de lange procedure uiteindelijk tot schadevergoeding heeft geleid. "Maar het zegt ook iets over ons rechtssysteem dat zieke werknemers eindeloos moeten procederen voordat zij schadevergoeding krijgen. Wij zijn samen met verzekeraars bezig met een pilot om te kijken hoe je deze juridische lijdensweg kunt bekorten."

Kees de Bakker heeft nog steeds last van klachten, maar werkt inmiddels wel weer, als video-editor.