BUNNIK - "Het huidige systeem van steeds maar weer gokken bij het theorie-examen is slecht voor de verkeersveiligheid." Dat zei F. Wolf van de Bovag-afdeling Verkeersopleidingen Associatie Nederland maandag. Kandidaten voor het rijexamen moeten volgens hem verplicht een theorieopleiding volgen.

Volgens Wolf worden rijschoolhouders dagelijks geconfronteerd met leerlingen die weinig van de verkeerstheorie afweten, omdat zij door goed te gokken hun examen hebben gehaald. Instructeurs moeten hen daarom extra bijscholen, stelt Wolf.

Maar dit onderwijs laat volgens hem te wensen over. "De kans bestaat dat iemand met gebrekkige kennis van de theorie toch het rijexamen haalt. Dan komt de verkeersveiligheid in gevaar", verduidelijkte een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Een verplichte opleiding voor het theorie-examen kan dit voorkomen, aldus Wolf. Rijscholen zouden een verklaring moeten afgeven, waarin staat dat iemand een cursus heeft gevolgd. Zonder dit getuigschrift zou een leerling geen examen mogen doen, stelt Wolf.