RIJSWIJK - Veel toeristische attracties trekken dit jaar tijdens de paasdagen minder bezoekers dan verwacht. Dat heeft de Club van Elf, een overkoepelende organisatie van Nederlandse attracties, maandag gemeld.

De belangrijkste oorzaak was volgens de Club van Elf het koude, natte weer. De Amsterdamse rondvaartorganisatie Canal Company trok 15 procent minder bezoekers dan in het vorige paasweekend.

Ook het aantal families dat naar Burgers' Zoo (Arnhem) en Ouwehands Dierenpark (Rhenen) trok, lag zo'n 20 procent lager dan met Pasen 2007. Attractiepark Slagharen lag bedekt onder een dikke laag sneeuw en trok zelfs 30 procent minder bezoekers.

Ikea

Overdekte publiekstrekkers deden het aanzienlijk beter dan hun collega's in de open lucht. Alle IKEA-vestigingen deden op Tweede Paasdagen prima zaken, bevestigde een woordvoerster, al bleef echte gekte uit. "Dit is sowieso een topdag voor ons", stelt ze. "We waren goed voorbereid."

Bij Madame Tussauds in Amsterdam vormden zich vooral lange rijen voor de wassen evenknie van premier Jan-Peter Balkenende, de nieuwste aanwinst van het museum.

Ook bij het Tikibad Duinrell in Wassenaar was het "topdrukte" en Snowworld Zoetermeer en Landgraaf trokken naar eigen zeggen "duizenden bezoekers" met hun 'Paasglühwein'-arrangementen.

Toeristen

De Paasdagen hebben dit jaar nog minder buitenlandse toeristen getrokken dan de sector al had verwacht. Slechts 700.000 buitenlandse vakantiegangers, vooral Duitsers, Belgen, Fransen en Spanjaarden, wisten de weg te vinden naar de Nederlandse hotels, campings en bungalowparken.

Dat is ruim 22 procent minder dan vorig jaar. In 2007 bezochten nog 900.000 buitenlanders Nederland tijdens de paasdagen.

Dat heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag bekendgemaakt. Het gebrek aan mooi weer en het feit dat Pasen dit jaar erg vroeg valt, waren de belangrijkste motieven voor vakantiegangers om dit jaar niet naar Nederland te komen.

Het aantal landgenoten dat dit weekeinde op vakantie ging in eigen land bleef gelijk, namelijk 400.000.