HILVERSUM - De omstreden vliegtax gaat Schiphol op korte termijn 12.000 banen kosten. Dat stelde woordvoerder Mirjam Snoerwang van Luchthaven Schiphol vrijdag in het tv-programma EénVandaag.

Hierbij gaat het vooral om lager opgeleide werknemers, zoals grondpersoneel.

Woensdag bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de vliegtax per 1 juli gewoon doorgaat. Vluchten tot 2500 kilometer worden vanaf die datum extra belast met 11,25 euro per persoon. Op langere vluchten wordt een milieuheffing van 45 euro per persoon geheven.

Luchthavens

Door deze maatregel wijken verschillende luchtvaartmaatschappijen uit naar luchthavens net buiten Nederland. Zo liet vliegmaatschappij Sky vrijdag weten zijn zondagsvluchten naar Antalya vanuit Weeze, een plaats net over de grens bij Nijmegen, te gaan uitvoeren.

Vliegmaatschappij Corendon liet donderdag weten Maastricht Aachen Airport (MAA) te gaan mijden voor zijn vluchten met bestemming Antalya. De vluchten worden verplaatst naar het vliegveld van het nabijgelegen Luik.

De Italiaanse prijsvechter Volareweb.com besloot eerder per 1 april te stoppen met vluchten vanaf MAA.

Procedure

Schiphol overweegt nog een procedure te starten om de vliegtax tegen te houden.

VVD-Europarlementariër Toine Manders hekelde het besluit van de Nederlandse regering om de vliegtax op eigen houtje in te voeren.

"Dat moet je Europees aanpakken, als je echt iets aan het milieu wil doen. De Nederlandse maatregel is een verstoring van de interne markt, waardoor geld uit Nederland wegvloeit. Het is een goedkope manier om de schatkist te spekken."