AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa kleurden maandagochtend stuk voor stuk rood. In Amsterdam, waar de handel enige tijd lang werd getroffen door een technisch mankement, noteerde de AEX-index na anderhalf uur een min van 2,5 procent, ofwel 7,04 punten, op 280,79 punten.

Beursstemming (video): AEX begint de week met verlies.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Philips ziet licht herstel in de chipmarkt.
Verder: Dollar zakt door introductiekoers euro, Isotis en Pharming verkleinen verlies.

Onder de 25 hoofdfondsen bevonden zich slechts twee stijgers. Brouwer Heineken pakte een winst van 0,6 procent op 31,30 euro. IHC Caland moest genoegen nemen met een nipte plus.

Onderaan de index bungelde LogicaCMG. Het aandeel, dat afgelopen vrijdag goede zaken deed, kreeg aan het begin van de handelsweek rake klappen. LogicaCMG leverde 6,3 procent in op 1,96 euro. Chipmachinefabrikant ASML verloor 4,6, nadat Deutsche Bank het advies voor het aandeel naar beneden had bijgesteld.

Een technisch mankement legde de aandelenhandel in Amsterdam maandagochtend een uur stil. Door de storing viel ook de optiehandel stil. De beleggers in Parijs en Brussel konden maandagochtend vlak na de opening evenmin handelen. Euronext, dat de drie beurzen bestiert, hervatte de handel rond 10.20 uur.

Nadat de handel op alle beursvloeren was hervat, bleven de koersenborden in Europa rood. Dat kwam onder meer door een lager gesloten Wall Street en de aanslagen in Marokko. Verder leverde de koersstijging van de euro, die boven de introductiekoers van januari 1999 uitkwam, een domper op voor de bedrijven die het van de export moeten hebben.

Parijs noteerde na de storing een min van 1,2 procent. De beurs van Londen stond na een uur handel op een verlies van 0,95 procent en Frankfurt deed het 2 procent slechter.

In Londen bungelde British Airways bijna onderaan met een koersdaling van 3,65 procent. De luchtvaartmaatschappij had in de ochtend weliswaar veel betere cijfers over het eind maart afgesloten boekjaar bekendgemaakt dan was verwacht, maar de vooruitzichten stemden de beleggers somber. Op de Duitse beurs waren in de belangrijkste index slechts dalers te zien, met verzekeraar Allianz onderaan (minus 3,65 procent).

Euro

De euro stond maandagmorgen op een koers van 1,1690 dollar. Dat was hoger dan de eerste officiële koers van begin 1999, maar wel wat lager dan de 1,1712 dollar die eerder maandag in het Verre Oosten werd genoteerd. De slotkoers van vrijdag bedroeg 1,1540 dollar. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,7100 naar 0,7155.