ATHENE - Het Griekse parlement heeft vrijdagochtend een omstreden wetsvoorstel voor hervorming van het pensioenstelsel aangenomen. De wet werd met 151 van de 300 stemmen aangenomen, ondanks massale protesten van de bevolking.

De nieuwe wet vervangt een pensioenstelsel dat binnen vijftien jaar zou instorten als er niets aan werd gedaan, aldus experts.

De nieuwe wet moet de meer dan 130 verschillende pensioenregelingen gelijktrekken, de pensioensgerechtigde leeftijd voor vrouwen en werkende moeders vijf jaar optrekken en in sommige sectoren moeten alle arbeiders langer gaan werken.

Beloftes

Volgens de vakbonden komt de overheid eerder gemaakte beloftes niet na en gaan de mensen erop achteruit, zonder dat het pensioenstelsel wordt verbeterd.

De bonden kregen woensdag onverwachts hulp van de Europese Centrale Bank (ECB), die het wetsontwerp bekritiseerde omdat de onafhankelijkheid van de Griekse centrale bank erdoor bedreigd wordt.

Vergrijzing

Griekenland is een van de armste landen binnen de Europese Unie. Het land verkeert in een pensioencrisis, die met name te wijten is aan de snel vergrijzende bevolking. Ook was het huidige stelsel niet meer te handhaven, omdat het te duur is. Sommige regelingen betaalden hogere pensioenen uit dan dat het loon ooit geweest was.

Miljoenen Grieken gingen de afgelopen maanden de straat op om te protesteren en hielden de samenleving in hun grip. Vuil stapelde zich op, openbaar vervoer reed niet meer en zelfs de handel op de financiële markten werd tijdelijk onderbroken door stakingen.

Speciale bijeenkomst

De oppositie heeft donderdag nog geprobeerd de stemming te vertragen door handtekeningen voor een referendum te verzamelen. Meer dan een speciale bijeenkomst om de het referendum te bespreken heeft de oppositie er niet uit kunnen slepen.

"De regering steelt het geld van de mensen. Zo simpel is het", zei de leider van de socialisten, George Papandreou, voordat de 102 afgevaardigden van zijn partij wegliepen uit de stemmingsronde.

Een rondvraag van de vakbonden voor het bankwezen heeft uitgewezen, dat 71 procent van de Grieken tegen de pensioenhervormingen is en 69 procent steunt de stakingen.