AMSTERDAM - Het hardhoutfonds Groen Invest wordt voor de rechter gedaagd wegens uitblijvende betalingen aan beleggers. Dat zei donderdag de advocaat van een groep gedupeerde beleggers, Honeré van Schuppen.

Betalingen blijven ondanks herhaalde toezeggingen van het fonds soms al twee jaar uit.

De advocaat heeft de 5500 participanten in Groen Invest vorige week per brief gevraagd gezamenlijk juridische stappen te ondernemen tegen de onderneming. Inmiddels melden zich dagelijks rond de vijftig beleggers bij de advocaat. Van Schuppen verwacht ongeveer duizend aanmeldingen.

Beleggers

Groen Invest koopt of pacht landbouwgrond en beplant die grond met zogeheten Robiniabomen, een tropische hardhoutsoort. Ongeveer 80 procent van de beleggers heeft volgens Van Schuppen geïnvesteerd in Groen Invest met geleend geld.

De advocaat verwijt ook de notaris en IDM Bank, dat bij het project betrokken is, dat zij zich onvoldoende hebben verdiept in het project, zoals de zorgplicht voorschrijft.

Leningen

Volgens een woordvoerder van IDM heeft de bank wel aan de zorgplicht voldaan, aangezien hij heeft gekeken naar de kredietwaardigheid van de klant. "De zorgplicht schrijft alleen voor dat je kijkt naar het vermogen van klanten om leningen terug te betalen. Het product dat de klant verkoopt is verder niet interessant."

IDM besloot begin deze maand geen zaken meer te doen met Groen Invest, omdat het bedrijf nog geen definitieve vergunning heeft gekregen van de Autoriteit Financiële Markten.

Beslissing

Door de Wet op het financieel toezicht (Wft), die op 1 januari in werking trad, zijn beleggers in tropisch hardhout verplicht een vergunning aan te vragen. Groen Invest laat donderdag in een bericht op de site weten dat de AFM binnen nu en enkele maanden een definitieve beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Volgens Van Schuppen is er bij het fonds geen sprake van "cashen en wegrennen". "De directeur is een idealist met prachtige ideeën, maar feitelijk komt er weinig van terecht."

Negatief

Het bedrijf heeft volgens de advocaat een negatief vermogen en de grond zou recent zijn verkocht. "De directeur zou de intentie hebben om bosgrond in Roemenië te kopen, maar de vraag is of dat voldoende rendement oplevert."

Groen Invest laat weten dat door de advocaat onterecht de indruk wordt gewekt dat Groen Invest inzicht weigert te geven over de financiële situatie. Het zegt dat gevraagde gegevens altijd aangeleverd zijn en het fonds nodigt participanten op het kantoor uit onweerlegbare bewijzen in te zien.