ROME - De Italiaanse zakenman en politicus Silvio Berlusconi gaat zelf geen bod uitbrengen op de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat heeft hij donderdag laten weten.

Berlusconi zei woensdag nog voorstander te zijn van een bod van Italiaanse investeerders op Alitalia. Dit bracht speculaties op gang dat hij of zijn holding Fininvest mogelijk ambities zouden hebben.

Ook zijn zoons zouden een overname willen steunen. Berlusconi is een van de rijkste mannen van Italië.

Grote weerstand

In Italië is grote weerstand tegen de voorgenomen overname van Alitalia door de Frans-Nederlandse combinatie Air France-KLM. Berlusconi heeft daar de afgelopen tijd in electorale zin handig op ingespeeld.

Hij reist door het land om zijn kandidatuur voor het premierschap in Italië kracht bij te zetten. In april zijn er landelijke verkiezingen.

Bod

Berlusconi vindt het bod van Air France-KLM op Alitalia op verschillende punten onacceptabel en "arrogant". Volgens de mediamagnaat donderdag moet Alitalia in Italiaanse handen blijven.

"Zelfs Griekenland en Portugal hebben een nationale luchtvaartmaatschappij. Je kan Alitalia niet zo maar opgeven." Berlusconi wil dat de Italiaanse regering een overbruggingskrediet ter beschikking stelt om Alitalia te redden.

Moeite

Ook heeft hij grote moeite met het plan om het aantal vluchten vanaf het vliegveld Malpensa bij Milaan flink in te perken. "Het moet mogelijk zijn om van een luchthaven als Malpensa overal in de wereld heen te vliegen zonder een tussenstop te hoeven maken in Parijs of Frankfurt."

Berlusconi is afkomstig uit Milaan en heeft zijn politieke machtsbasis in de Noord-Italiaanse stad.

Maurizio Prato

De topman van Alitalia, Maurizio Prato, riep de vakbonden bij Alitalia donderdag op het bod van Air France-KLM te accepteren. Volgens Prato is het een "solide" bod en is er weinig ruimte voor veranderingen.

De bonden zijn gevraagd voor 31 maart hun goedkeuring te geven aan de overnameplannen. Zij liggen dwars omdat Air France-KLM meer banen wil schrappen bij Alitalia dan eerder was verwacht.

Overleg

Italiaanse media berichtten donderdag dat de bonden en de top van Air France-KLM aanstaande dinsdag weer om de tafel gaan zitten. Volgens de grootste vakbond CGIL heeft dat alleen zin als de luchtvaartonderneming met een verbeterd voorstel komt.