HAARLEM/DEN HAAG - Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft besloten de ruimtelijke reservering voor een zesde Schipholbaan niet te handhaven, omdat minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat niet kan garanderen dat de Aalsmeerbaan dichtgaat.

"Wij hebben die zekerheid wel nodig", zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers woensdag.

Reservering

De reservering in het streekplan voor een nieuwe Schipholbaan parallel aan de Kaagbaan loopt 1 april af.

Minister Eurlings heeft er bij de provincie op aangedrongen om die te verlengen, maar volgens Hooijmaijers heeft Eurlings onvoldoende garanties gegeven dat er met de aanleg van een nieuwe baan een andere baan wordt gesloten.

Enthousiast

De gedeputeerde was eerder nog enthousiast over het plan om een tweede Kaagbaan aan te leggen, de Aalsmeerbaan te sluiten en de Buitenveldertbaan minder te gebruiken.

Volgens hem zouden met dit scenario vele tienduizenden mensen minder last hebben van vlieglawaai.

Protest

Er was direct veel protest tegen dit plan. Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer zag er niets in, omdat een tweede Kaagbaan het einde zou betekenen van het dorp Rijsenhout.

Ook gebiedsontwikkelaar Chipshol maakte bezwaar. Directeur Peter Poot dreigde met miljoenenclaims, omdat bestaande bedrijventerreinen zouden moeten worden afgebroken en nieuwe geblokkeerd.

Hooijmaijers ontkende dat dat dreigement een rol gespeeld heeft in de discussie.

Eurlings

Volgens hem betekent het niet handhaven van de reservering wat hem betreft niet dat de tweede Kaagbaan er definitief niet komt.

De bal ligt nu volgens hem bij minister Eurlings, die de toekomstscenario's voor de verdere ontwikkeling van luchthaven Schiphol donderdag in het kabinet wil bespreken.

Toekomst

Het gaat volgens de woordvoerder van de bewindsman om een voorstel om een aantal opties voor Schiphols toekomst (na 2020) verder te verkennen.

De woordvoerder bestrijdt echter dat Noord-Holland Eurlings om de genoemde garantie voor "een baan erbij is een baan eraf" heeft gevraagd. Het ging steeds om een optie dat er een andere baan gesloten zou worden.

De minister heeft dat op verzoek van de provincie nog in een brief bevestigd. De provincie moet nu eerst maar uitleg geven over haar positie aan de minister, zei de woordvoerder op de vraag hoe nu verder.