ROME - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wil na de overname van Alitalia twee jaar lang een deel van het vrachtvervoer van de Italiaanse branchegenoot op luchthaven Malpensa behouden.

Dat heeft Jean-Cyril Spinetta, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM, woensdag voorgesteld.

Air France-KLM liet eerder weten het aantal vluchten van het Milanese vliegveld Malpensa drastisch te beperken na de overname.

Werknemers

De topman zei verder dat Air-France na de overname 2000 banen bij cabinepersoneel en het personeel voor de ondersteuning op de grond van Alitalia zelf wil schrappen.

Van de 7400 werknemers van onderdeel AZ Servizi, waar ook grondpersoneel werkzaam is, zullen ongeveer 3300 mensen meegaan in de overname.

Alitalia heeft een belang van 51 procent in AZ Servizi. Air France-KLM is van plan om maar enkele delen van het onderdeel over te nemen.

Bonden

Verschillende Italiaanse bonden zijn verbolgen over de plannen van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Na een moeizaam overleg met het bestuur van Alitalia en de vakbonden staat volgens Spinetta de overname op losse schroeven.

Deadline

Desondanks stapt hij niet af van de deadline van 31 maart. Voor die datum wil de topman dat alle obstakels voor een overname uit de weg zijn geruimd.

Spinetta is er overigens van overtuigd dat een aankoop van Alitalia door Air France-KLM de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij "niet zal verzwakken".

Berlusconi

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei woensdag te hopen dat Italiaanse investeerders met een alternatief bod komen op Alitalia.

Hij vindt het bod van Air France-KLM op verschillende punten onacceptabel.

Opiniepeilingen

De huidige centrum-linkse Italiaanse regering heeft eerder een overname door Air France-KLM goedgekeurd. Berlusconi doet het goed in de opiniepeilingen voor de parlementsverkiezingen in april en hij maakt goede kans om weer aan te treden als premier.

Air France-KLM wil ook steun van de nieuwe Italiaanse regering die volgende maand wordt gekozen.