AMSTERDAM - De Stichting Bankrente Terug is een gerechtelijke procedure tegen ABN Amro gestart om onterecht betaalde rente terug te vorderen voor gedupeerde rekeninghouders. Dat meldde de stichting woensdag.

Klanten hebben volgens de stichting nog steeds last van de zogenoemde 'valutering' van onder meer ABN Amro.

Rente mis

Daarbij lopen rekeninghouders ongemerkt rente mis of moeten extra debetrente betalen, doordat banken wel direct bedragen van de rekening afschrijven, maar niet direct overmaken naar de ontvanger. Banken verdienen hierop geld, stelt Edward Bastiani van de stichting.

Deze methode van inkomsten binnenhalen, wordt volgens de stichting al jaren door banken toegepast en werd in het najaar van 2007 belicht in een uitzending van het consumentenprogramma Kassa. Sindsdien er weinig veranderd, aldus Bastiani.

Levensbehoefte

Een bankrekening is volgens hem een primaire levensbehoefte die nodig is om je loon of uitkering te ontvangen of om je belasting en huur mee te betalen. "Het is dan ook extra zuur dat grote banken zoals ABN Amro, die toch al enorm veel verdienen, gebruik maken van deze afhankelijkheid en op deze slinkse wijze nog meer winst willen maken", aldus Bastiani.

De advocaat van de stichting, Rob van Dijk, spreekt van een proefproces. "Als de stichting in het gelijk wordt gesteld door de rechter, dan komen er mogelijk ook juridische stappen tegen andere banken", zei Van Dijk. De stichting heeft aanwijzingen dat banken als Fortis, ING en SNS zich ook schuldig maken aan valutering.

Eind volgend jaar is het echter over met de praktijk van valutering. Europese wetgeving verbiedt de methode vanaf die tijd.

De rechtszaak dient bij de rechtbank in Amsterdam. Het is nog niet bekend wanneer. ABN Amro kon nog niet inhoudelijk reageren.