AMSTERDAM - Voor de derde keer sinds december heeft woensdag een landelijke algemene staking het openbare leven in Griekenland lamgelegd.

In het centrum van Athene verzamelden zich duizenden Grieken om te protesteren tegen de plannen van de conservatieve regering om het door tekorten geplaagde pensioenstelsel te hervormen.

Over de plannen wordt donderdagavond in het Griekse parlement gestemd.

Leraren

Ziekenhuisartsen, luchtverkeersleiders, bakkers, havenwerkers, leraren, journalisten, hotelemployés, pompbedienden en anderen sloten zich woensdag aan bij spoorwegarbeiders en juristen die al eerder in staking gingen.

Vluchten

Vluchten zijn uitgevallen, treinen rijden niet, banken zijn gesloten en vuilnis blijft op straat liggen.

De vakbond GSEE verwacht dat miljoenen arbeiders aan de protesten zullen deelnemen. Niet alleen in de hoofdstad Athene maar ook in de provincies worden protestmanifestaties gehouden.

Onbetaalbaar

De in september herkozen regering wil veranderingen in het pensioenstelsel doordrukken omdat het huidige systeem over enkele jaren onbetaalbaar wordt.

De regering wil meer dan honderd verschillende pensioenregelingen gelijktrekken, de effectieve pensioenleeftijd voor vrouwen en werkende moeders optrekken en arbeiders met fiscale maatregelen aansporen langer te blijven werken.

Verzet

Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Grieken tegen de veranderingen zijn. De vakbonden zijn niet van plan hun verzet op te geven als het parlement de voorstellen overneemt.

"Als de wet wordt aangenomen moet hij ook nog worden uitgevoerd en daar zal het verzet zijn hoogtepunt bereiken", zei vakbondsleider Yiannis Panagopoulos.