ROME - De overname van Alitalia door Air France-KLM is "in gevaar". Dat heeft topman Jean-Cyril Spinetta van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij woensdag gezegd tegen het Italiaanse persbureau Ansa.

Spinetta zei na een moeizaam overleg met het bestuur van Alitalia en de vakbonden dat de overname op losse schroeven staat maar dat hij nog altijd hoop heeft dat die doorgaat.

Air France-KLM wil zijn bod alleen doorzetten met steun van de vakbonden, maar die liggen dwars omdat het bedrijf fors wil saneren bij het zwaar verlieslijdende Alitalia.

Obstakels

Air France-KLM wil dat uiterlijk op 31 maart alle obstakels voor een overname uit de weg zijn geruimd. De onderhandelingen verlopen echter stroef omdat het Frans-Nederlandse bedrijf meer banen wil schrappen dan eerder werd aangenomen.

Ook valt de prijs die Air France-KLM wil betalen voor Alitalia bitter tegen. Die bedraagt ongeveer 10 cent per aandeel, terwijl de Italiaanse luchtvervoerder op de beurs in Milaan veel meer waard is. Toch steunt de Italiaanse regering, die bijna de helft van Alitalia in handen heeft, het bod.

Schadeclaim

Ook hangt Alitalia een schadeclaim van 2 miljard euro boven het hoofd van de uitbater van de Milanese luchthaven Malpensa. Air France-KLM wil het aantal vluchten van dat vliegveld na de overname drastisch beperken en van de luchthaven Fiumicino in Rome de belangrijkste thuisbasis van Alitalia maken.

De Italiaanse minister van Economische Zaken Tommaso Padoa-Schioppa riep het luchthavenbedrijf woensdag in een kranteninterview op de rechtszaak tegen Alitalia te staken omdat die de overname kan frustreren.

Het luchtvaartbedrijf kan nog hooguit een paar maanden zelfstandig blijven opereren, dan is de kas leeg. De Europese Commissie heeft Italië verboden Alitalia nog langer met staatssteun overeind te houden.

Ambulance

"Ik rijd in een ambulance om een zieke patiënt naar het ziekenhuis te brengen. Ik rijd zo hard als ik kan, maar ik dreig er niet op tijd te komen omdat alle stoplichten op rood staan", aldus Padoa-Schioppa.