DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gaat de belasting op erfenissen verlagen. Zo moeten neven, nichten, ex-partners en verzorgers nu nog 41 tot 68 procent afdragen.

Dat wordt straks maximaal 50 procent. De Jager kondigde zijn plannen woensdag aan in De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.

Volgens de bewindsman kosten zijn plannen de schatkist geen geld. Hij wil op andere manieren geld binnenhalen. De nieuwe successiewet moet uiterlijk medio 2010 klaar zijn. Een van de uitgangspunten is dat de uitgangspositie van de partner en de kinderen niet achteruit gaat.

Moderniseren

De 150 jaar oude wetgeving gaat daarmee op de schop. Voor het laatst gebeurde dat in 1956. "Het wordt tijd om de wet te moderniseren", lichtte een woordvoerder van Financiën toe.

Er bestaat volgens hem veel onvrede over de erfbelasting. Burgers mogen meepraten over de plannen. Het ministerie wil iedereen de kans geven via bijvoorbeeld een website hun mening te geven.

Misbruik

Dit jaar wordt de opbrengst voor de schatkist uit successierechten op 2 miljard euro geschat. Voor 2012 is dat 2,3 miljard. Om datzelfde bedrag te kunnen blijven binnenhalen, wordt het misbruik aangepakt terwijl tarieven omlaag gaan en eenvoudiger worden.

"Nu bestaan er veel constructies om de successierechten te vermijden. De grondslag, de basis waarop belasting wordt betaald, wordt ook verbreed. Iedereen gaat meebetalen. En als de tarieven omlaag gaan wordt de neiging om belasting te vermijden kleiner."

Bedrijfsopvolging

De Jager wil de nieuwe wet op een economische leest schoeien, in plaats van een strikt juridische. Het maakt ook de bedrijfsopvolging door erfgenamen eenvoudiger. De huidige wetgeving is op dit punt ingewikkeld.

Doel van de nieuwe wet is dat het familiebedrijf kan worden voortgezet. Het mag niet langer tot een gedwongen verkoop komen door de successiewet.

Aanslag

De zogenoemde conserverende aanslag die na overlijden van een ondernemer wordt opgelegd, verdwijnt. Deze virtuele aanslag bezorgt de nodige rompslomp en vergt het inschakelen van adviseurs "terwijl de belasting amper wordt geheven", aldus de woordvoerder.