WASHINGTON - Visa heeft met een opgehaald bedrag van 17,9 miljard dollar de grootste Amerikaanse beursgang ooit beleefd. Beleggers betaalden 44 dollar per aandeel.

Dat heeft de creditcardmaatschappij dinsdag bekendgemaakt.

Analisten lieten al eerder weten dat er een enorme belangstelling is voor de 406 miljoen stukken die Visa aanbiedt. Het bedrijf heeft nog 40,6 miljoen aandelen achter de hand om aan de vraag te voldoen.

Mochten ook deze aandelen uitgegeven worden dan kan de opbrengst zelfs oplopen tot 19,7 miljard dollar. Visa maakt woensdag zijn opwachting op de New York Stock Exchange.

Opvallend

Het creditcardbedrijf heeft, gezien de wereldwijde kredietcrisis, een opvallend moment gekozen om naar de beurs te gaan. Veel bedrijven bliezen de laatste maanden een beursgang af vanwege het verslechterde klimaat.

Bovendien opereert Visa in een riskante branche, aangezien het bedrijf getroffen kan worden door lagere consumentenuitgaven.

Tot nu toe was AT&T met een opgehaald bedrag van 10,6 miljard dollar in 2000 recordhouder.

Mastercard

Met de beursgang volgt Visa concurrent Mastercard, die twee jaar geleden naar de beurs ging. De kleinere rivaal haalde toen 2,4 miljard dollar op.