DEN HAAG - Bewindslieden met financiële wensen voor dit jaar hoeven niet op veel medewerking van minister Wouter Bos (Financiën) te rekenen.

In de huidige economisch onzekere periode zegt Bos zich niet rijk te willen rekenen en, voor zover er extra geld zou zijn, een buffer te willen houden voor slechtere tijden. De minister zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z.

"Collega's hoeven niet op cadeautjes te rekenen. Dat is de harde waarheid", aldus Bos. Hij voert momenteel met alle bewindslieden gesprekken over de stand van de begroting, financiële mee- en tegenvallers en politieke wensen. Naar verwachting eind volgende maand neemt het kabinet een besluit over de voorjaarsnota, met aanpassingen van de huidige begroting.

Onzekerheid

Bos benadrukte opnieuw dat de Nederlandse economie er relatief sterk voor staat, maar dat de aanhoudende financiële crisis vanuit de Verenigde Staten voor veel onzekerheid blijft zorgen. Het is volgens hem vooral zaak niet in paniek te raken.

Hervormingen als een hogere pensioenleeftijd of beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag nog bepleitte, ziet het kabinet volgens Bos niet zitten. Hij wees erop het IMF elke keer met dergelijke adviezen komt maar dat hier andere politieke keuzes worden gemaakt.