DEN HAAG - De Tweede Kamer twijfelt of consumenten iets zullen hebben aan de uitkomsten van het lopende feitenonderzoek naar zogenoemde woekerpolissen.

Uiterlijk eind april ligt er volgens minister Wouter Bos (Financiën) een rapport met vijftig voor consumenten herkenbare beleggingsproducten en de bijbehorende risico's.

Tot teleurstelling van vooral VVD en SP ontbreken straks echter "alle namen en rugnummers", zo bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Zorgen

Bos benadrukte dat de onderzoekers precies uitvoeren wat afgesproken is met hem en het parlement. Maandag uitte de stichting Verliespolis al haar ernstige zorgen over het onderzoek.

Het vorig jaar aangekondigde feitenonderzoek volgde op een kritisch rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over bepaalde beleggingsproducten waar mogelijke hoge kosten aan verbonden zouden zijn. De studie was bedoeld om inzicht te krijgen in de markt van beleggingsproducten.

Hoge kosten

Een Kamermeerderheid gaf dinsdag aan wel te verwachten dat consumenten aan de hand van de rapportage kunnen controleren of ze de dupe zijn van een beleggingsproduct met veel te hoge kosten. Daarvoor moeten alle feiten op tafel, verwoordde SP-Kamerlid Sadet Karabulut de gevoelens in het parlement.

Bos kaatste terug dat de Kamer betrokken is geweest bij het formuleren van de onderzoeksopdracht. Bovendien, zo waarschuwde hij, zou het nu aanpassen van de studie weer nieuwe vertraging opleveren.

Onzekerheid

De bewindsman kondigde aan contact op te nemen met de stichting Verliespolis, om zo alle onzekerheid over de uitkomsten van het onderzoek weg te nemen.