DEN HAAG - De PvdA wil dat er een wettelijk verbod komt op het terugdraaien van kilometertellers in auto's. Tweede Kamerlid Lia Roefs wil hiertoe een initiatiefwetsontwerp indienen, heeft ze dinsdag gezegd. Ze bevestigde daarmee een bericht in het Nederlands Dagblad.

Roefs zegt op steun te kunnen rekenen voor haar initiatief van VVD en SP, waarmee een Kamermeerderheid zou ontstaan.

Pogingen om de fraude met kilometertellers terug te draaien via een betere registratie hebben volgens Roefs onvoldoende opgeleverd. Volgens haar lokken bedrijfjes die met kilometertellers rommelen via internet klanten.

Bewijzen

Op dit moment is het terugdraaien van de kilometerteller nog niet strafbaar, omdat dat apparaat geen wettelijk onderdeel is van de auto. Wel moet een gewijzigde kilometerstand worden gemeld bij verkoop van een auto. Maar als dat niet is gebeurd, valt dat moeilijk te bewijzen bij de rechter.

Het registreren van de kilometerstand gebeurt door de stichting Nationale Autopas, een initiatief van onder meer de ANWB en de garagebedrijven. Ondanks de activiteiten van deze stichting zou bij een op de achttien auto's met de kilometerteller worden gefraudeerd.