DEN HAAG - De beloning van de bestuurders van grotere Nederlandse bedrijven stijgt dit jaar naar verwachting met gemiddeld 2 procent. Deze stijging is in lijn met de CAO-inkomens, aldus een voorlopig onderzoek in opdracht van ondernemingsorganisatie VNO-NCW en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD).

VNO-NCW heeft het resultaat zaterdag bekendgemaakt op haar internetsite. Voor het onderzoek hebben de bureaus Hays en Towers Perrin de beloning onderzocht het vaste loon met bonus van 160 bestuurders bij veertig grotere Nederlandse ondernemingen.

De beloning van topmanagers is recent in opspraak gekomen. Enkele bestuursvoorzitters kregen tientallen procenten meer, terwijl ze de lonen van hun personeel matigden. Enkele falende managers kregen bovendien miljoenen euro's aan vertrekpremies.

Het nieuwe kabinet Balkenende-II onderzoekt hoe de topinkomens fiscaal zijn aan te pakken. Bovendien moet de beloning bij grote NV's voortaan worden vastgesteld door de aandeelhouders in plaats van de commissarissen.

Vakcentrale FNV reageert met argwaan op het onderzoek van VNO-NCW en NCD. "Vorig jaar kwamen ze met precies hetzelfde onderzoek. Toen zeiden ze ook dat de topinkomens niet sterker zouden stijgen dan de CAO-lonen. Maar later bleek dat toch hoger uit te komen", aldus een FNV-woordvoerster. "We kunnen nu ook moeiteloos tien bedrijven opnoemen met behoorlijke uitschieters naar boven", aldus de FNV-woordvoerster.

Het VNO-NCW-onderzoek verwachtte vorig jaar een stijging van 3,5 à 4 procent. Dat is uitgekomen op 6 à 7 procent, aldus het onderzoek dat zaterdag is bekendgemaakt. Het onderzoek richt zich op het vast salaris plus bonus.

Van 1996 tot en met 2002 is de beloning aan de top van de grootste concerns met 46 procent gestegen. Bij kleinere ondernemingen is de loonstijging beperkter gebleven, tot gemiddeld procent bij bedrijven met 45 tot 140 miljoen euro omzet per jaar.

De onderzoekers concluderen dat de beloning van topbestuurders in Nederland dit jaar 'nog altijd fors achterblijft bij het buitenland'. In Frankrijk ligt de gemiddelde beloning bijna de helft hoger dan in Nederland; in Duitsland en Engeland ruim een derde. Een Amerikaanse topbestuurder verdient gemiddeld drie tot vier keer zoveel als een Nederlandse.