DEN HAAG - Garages maken nog veel fouten bij grote onderhoudsbeurten. Dat meldde de ANWB dinsdag op basis van een steekproef bij 91 garages. Toch gaat het beter dan in 2005.

Monteurs van tientallen bedrijven zetten onderdelen of vloeistoffen op de rekening die helemaal niet waren vervangen. Ook verzuimden ze soms de remvloeistof te vervangen of de koelvloeistof aan te vullen.

Een veel gemaakte fout was het niet goed afstellen van verkeerd gerichte koplampen. Oliefilters bleven soms zitten terwijl ze verwisseld moesten worden. Voor de steekproef werden auto's aangeboden die bewust waren voorzien van een aantal gebreken.

Cijfer

De ANWB geeft een gemiddeld cijfer van 6,4 aan de garages. Dat was in 2005 nog een 5,6. In de jongste test kreeg een garage in Franeker de hoogste waardering met een 9,5, de laagste was voor een bedrijf in Naarden dat niet verder kwam dan een 2,3.

De autobezitters zelf gaven de garages gemiddeld een 7,8 terwijl dat in de vorige test een 7,4 was.

Steekproef

De branche-organisatie Bovag is volgens een woordvoerder "verheugd" dat het gemiddelde cijfer dat de ANWB toekende is gestegen. "Het blijft natuurlijk een steekproef. Maar dat het beter wordt, blijkt ook uit ons eigen onderzoek onder 1500 garages. Dat ook het consumentenvertrouwen toeneemt, is goed. Wat betreft de gebreken die zijn aangetoond: dat kan natuurlijk niet."

De woordvoerder wees ook op rectificaties die de ANWB na de vorige test moest plaatsen in haar blad Kampioen. Die rectificaties, op last van de rechter, moesten onder andere worden gedaan omdat garagehouders geen goed weerwoord hadden kunnen geven.

Reacties

De ANWB heeft dit keer de garagehouders de gelegenheid gegeven voor een reactie. Veel van de garagehouders gingen daarop in. Hun reacties staan op de website van Kampioen.

"Ik ben erg geschrokken en zal hieraan al mijn aandacht geven zodat dit nooit meer voorkomt," reageert bijvoorbeeld de garagehouder in Naarden die als laatste eindigde.

Hij heeft volgens de ANWB de gewraakte grote beurt overgedaan en de gedupeerde autobezitter een vergoeding gegeven.