DEN HAAG - Honderden Nederlanders hebben zich de afgelopen jaren vrijwillig gemeld bij de Belastingdienst in verband met spaarbelastingfraude in Liechtenstein, Luxemburg, België en Zwitserland.

Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in een vraaggesprek met het ANP. De zogenoemde inkeerders hoeven geen boete te betalen.

"Veel Nederlanders zitten in België, Zwitserland en Luxemburg'', aldus de staatssecretaris. "Minder in Liechtenstein. Dat zijn er minder dan vijftig.''

Cd-rom

Het ministaatje Liechtenstein staat in de belangstelling vanwege het opduiken van een cd-rom in Duitsland met informatie over belastingfraude met geheime banktransacties. De Jager heeft de informatie op het schijfje nog niet gezien.

"De Duitse justitie heeft het er druk genoeg mee. Dat kan nog weken duren, maar ook maanden'', aldus De Jager. "Hoogstwaarschijnlijk staan er wel Nederlanders op de cd-rom.''

Bankgeheim

Liechtenstein maar ook Zwitserland, België en Luxemburg hebben een soort bankgeheim. Deze landen kunnen profiteren van zwart spaargeld van Europeanen. Minister Wouter Bos (Financiën) zei vorige week dat het heel lastig wordt de gaten te dichten in de EU-regels voor spaarbelasting.