DEN HAAG - Niet alleen grote ICT-problemen spelen de Belastingdienst parten, ook op de organisatie zelf is het nodige aan te merken. "De fiscus communiceert autistisch met burgers", aldus VVD-Tweede Kamerlid Johan Remkes maandag.

De Kamer praat dinsdag met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over het functioneren van de Belastingdienst. De dienst ligt al langere tijd onder vuur onder meer vanwege ICT-problemen en grote vertragingen bij het verwerken van gegevens.

Stapels brieven

Uit de stapels brieven van burgers blijkt volgens de VVD dat er meer aan de hand is dan alleen computerproblemen. "De fiscus is als een oester, en lijkt veel nog vooral te willen ontkennen. Maar mensen verdienen een fatsoenlijke dienstverlening", aldus Remkes.

Hij vreest dat de belastingmoraal ondergraven wordt door de "arrogante houding" van de fiscus.

VVD

De VVD bepleit opnieuw om de Belastingdienst aan te wijzen als een groot project, wat het parlement de mogelijkheid geeft beter de vinger aan de pols te houden.

Bij een groot project kan de Kamer eisen stellen aan de informatievoorziening, waarna de verantwoordelijke bewindsman verplicht is regelmatig uitleg te geven over de stand van zaken.

SP

De SP steunt dat pleidooi, eerder gaven PvdA en GroenLiks al aan daar wel voor te voelen. SP en GroenLinks zien vanwege de aanhoudende stroom problemen bij de fiscus het liefst dat ook de gebeurtenissen uit het verleden kritisch bekeken worden in een parlementair onderzoek.

"Het politieke krediet van deze staatssecretaris is op. Het wordt tijd om de duimschroeven aan te draaien", aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.