AMSTERDAM - De stichting Verliespolis begint zich "ernstige zorgen" te maken over het feitenonderzoek naar zogenoemde woekerpolissen, dat momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van minister Wouter Bos van Financiën. Dat maakte de consumentenorganisatie maandag bekend.

Verliespolis heeft vernomen dat de resultaten van het onderzoek naar de polissen geanonimiseerd naar buiten zullen worden gebracht. Dat betekent dat de studie geen namen zal vermelden van onderzochte verzekeraars en polissen.

"Dat die gegevens anoniem blijven, is nooit afgesproken", aldus een woordvoerder van de club.

Naam

Volgens het ministerie van Financiën "staat er nergens in de opdrachtomschrijving dat iedereen met naam en toenaam zal worden vermeld", aldus een woordvoerster. Volgens de zegsvrouw is er in de studie sprake van een steekproef.

"De vraag is of je dan juridisch gezien wel namen kan noemen. Dat kan voor de in het onderzoek betrokken verzekeraars verstrekkende gevolgen hebben."

Advies

Begin deze maand publiceerde de Ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke een advies over de woekerpolissen. Hierin stelde hij dat mensen onvoldoende geïnformeerd zijn bij het kopen van een beleggingsverzekering.

De mate van financiële compensatie die hij voorstelde, viel echter slecht bij de consumentenorganisaties. Zij dreigen nog steeds met rechtszaken tegen verzekeraars.

Vertraging

Het feitenonderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van minister Bos liep al een paar keer vertraging op. De resultaten zouden eind vorig jaar verschijnen. De Tweede Kamer was daarover ontstemd. Bos heeft toegezegd dat de resultaten eind april bekend worden gemaakt.