BRUSSEL - In de strijd tegen btw-fraude moeten belastingdiensten in Nederland en andere EU-landen hun informatie onderling veel sneller uitwisselen.

De diensten moeten de termijn verkorten van drie à zes maanden naar één à twee maanden. Middelgrote en grote bedrijven in de EU moeten daarom elke maand btw-aangiftes gaan doen.

Europees Commissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) heeft dat maandag voorgesteld aan de landen van de Europese Unie.

Btw-carroussels

De snellere informatie-uitwisseling moet zogeheten btw-carrousels voorkomen. Een fraudeur kan nu goederen importeren en snel verdwijnen, nog voordat de belastingdienst de btw kan heffen. Zo zouden jaarlijks miljarden euro's aan btw-inkomsten verloren gaan voor EU-landen.

"Het voorstel is een eerste stap naar een effectievere strijd tegen btw-fraude", zei EU-commissaris Kovacs. "Voordeel is dat dit snel kan worden ingevoerd en geen aanzienllijke administratieve last legt op bedrijven."

Steggelen

Ministers van Financiën van de 27 EU-landen steggelen nog over een volgend plan tegen btw-fraude. Dat gaat uit van een heel ander btw-systeem. Alleen de winkelier hoeft dan dan btw af te dragen aan de belastingdienst.

Nu moet de btw nog verrekend worden bij elke verkoop van fabrikant en tussenhandelaar.

Oostenrijk staat te popelen om het nieuwe systeem in praktijk te testen. Maar andere landen vrezen dat het technisch onmogelijk is om binnen de EU twee systemen voor de omzetbelasting te hanteren, bleek nog vorige maand. Een besluit is uitgesteld.