WASHINGTON - De Amerikanen kijken weer met enig optimisme naar hun economie. Dat blijkt uit de index voor het consumentenvertrouwen die de Universiteit van Michigan samenstelt.

Volgens vrijdag bekend geworden voorlopige cijfers van het instituut gaat de graadmeter deze maand omhoog van 86 naar 93,2. Dat is de sterkste stijging sinds december. De index was in de maand maart tot het laagste peil in tien jaar tijd gezakt.

Een aanhoudend vertrouwen onder consumenten is een signaal dat ze meer gaan besteden. Dat zou de Amerikaanse economie een flinke duw in de rug kunnen geven. Gezinsbestedingen dragen voor tweederde bij aan de Amerikaanse economie. In het eerste kwartaal nam het bruto binnenlands product van de VS toe met 1,6 procent op jaarbasis. Economen hebben deze groei als mager bestempeld.

Volgens analisten dragen de succesvolle afloop van de oorlog in Irak, de dalende olieprijzen en de stijgende koersen op de effectenbeurs van New York de groei van het consumentenvertrouwen. Ze hadden gerekend op een indexcijfer van 87 voor deze maand, een veel geringere toename dan uit de voorlopige gegevens van de Universiteit van Michigan blijkt.