AMSTERDAM - ING verkoopt zijn belang van 49 procent in de Mexicaanse bankverzekeraar Seguros Bital. Koper is ING's partner in de gezamenlijke onderneming, Grupo Financiero Bital, een dochter van de Britse bank HSBC. De verkoop levert 148 miljoen dollar (128 miljoen euro) op, aldus ING vrijdag.

Met het afstoten van het belang komt een einde aan de ambities van ING bij Bital. De gezamenlijke onderneming bestond sinds 1998. In de tijd daarna was ING in de slag met Grupo Bital om een belang in het moederconcern te nemen. Dat werd later een belang in de bankdochter van Bital. In augustus zag ING af van die investering, toen HSBC de Mexicaanse groep in zijn geheel overnam.

ING zegt nog wel met HSBC te praten over een andere vorm van samenwerking. Volgens een woordvoerster van ING is daar nog niets over besloten. ING denkt aan een overeenkomst over distributie van verzekeringsproducten via Bital.

ING verwacht de verkoop in het derde kwartaal af te ronden. De onderneming verlaat het samenwerkingsverband, omdat het op een andere manier beter de Mexicaanse markt denkt te kunnen bedienen, aldus de woordvoerster.

ING blijft actief in Mexico. De groep (Nationale Nederlanden, Postbank) is met ING Comercial America de grootste verzekeraar in het land met 7,8 miljoen klanten. De joint-venture met HSBC was goed voor 5 procent van het premie-inkomen van ING in Mexico. ING doet in Mexico ook aan bankieren voor grote, zakelijke klanten en aan vermogensbeheer.