AMSTERDAM - Het aantal transacties in de financiële sector steeg in 2007 met 61 procent naar 281 deals.

Het aantal overnames met een waarde van meer dan 1 miljard euro steeg van 18 naar 31, zo blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van dienstverlener Pricewaterhouse Coopers.

Het aantal kleine tot middelgrote overnames (minder dan 0,5 miljard euro) steeg met 64 procent.

Overname

Bijna een vijfde van alle overnames in Europa kwam in 2007 voor rekening van de financiële sector. In Europa werd vorig jaar voor in totaal 207,7 miljard euro gespendeerd aan overname binnen de financiële sector.

De overname van de Nederlandse bank ABN Amro door Fortis, Baco Santander en Royal Bank of Scotland neemt echter een derde hiervan voor zijn rekening. Het is met afstand de grootste overname in Europa.

Onrust

De onrust op de financiële markten lijkt de overnamecapaciteit niet te temperen, aldus het onderzoek. Drie op de tien gepeilde financiële dienstverleners verwacht dat de drang tot grote overnames dit jaar zal toenemen.

Private equitypartijen zullen het komende jaar naar verwachting minder overnames doen. Bijna negen op de tien ondervraagden verwacht een daling van de beschikbaarheid van vreemd vermogen voor de financiering van overnames.