WASHINGTON - De Amerikaanse overheid zal er alles aan doen om de stabiliteit van het financiële systeem in stand te houden. Deze boodschap bracht de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, zondag in diverse Amerikaanse televisieshows.

De optredens van de bewindsman, onder meer bij Fox News en CNN, waren bedoeld om de Amerikaanse bevolking gerust te stellen. De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn ondanks de problemen op de financiële markten nog steeds sterk, verklaarde hij.

Paulson reageerde op de onrust die is ontstaan nadat vrijdag plotseling de op vier na grootste zakenbank van de Verenigde Staten, Bear Stearns, van de ondergang moest worden gered.

Bear Stearns kreeg met steun van de centrale bank van New York een noodkrediet van de bank JPMorgan Chase. Toen dit naar buiten kwam, gingen de beurskoersen in Europa en New York hard omlaag.

Kreditcrisis

De crisis rond Bear Stearns versterkte de zorgen over de kredietcrisis. Banken durven al geruime tijd geen geld meer aan elkaar te lenen, omdat niemand weet hoeveel verliezen er worden geleden op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Paulson verklaarde zondag dat er in het weekeinde is gewerkt aan een oplossing voor de problemen bij Bear Stearns. De zakenbank wordt waarschijnlijk overgenomen door JPMorgan Chase.

Akkoord

The Wall Street Journal meldde zondagavond dat Bear Stearns en JPMorgan Chase voor de opening van de Aziatische beurzen een akkoord willen presenteren. De verkoop van Bear Stearns levert volgens de zakenkrant zo'n 2,2 miljard dollar op.

Dit komt neer op iets minder dan 20 dollar per aandeel van de Amerikaanse zakenbank. Vrijdag bij de opening van de beurs in New York kostte een aandeel Bear Stearns nog meer dan 50 dollar. Daarna zakte de koers 45 procent in.

Markten

De financiële markten zijn gebaat bij een snelle redding van Bear Stearns. Gevreesd wordt dat ook veel hedgefondsen in de problemen komen als de zakenbank omvalt.

Bear Stearns is een belangrijke financier van deze speculatieve beleggingsfondsen, die een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen in de wereldwijde handel op de effecten- en optiebeurzen. Vorige week ging een in Amsterdam genoteerd hedgefonds, Carlyle Capital Corporation, al bijna kopje onder.