MILAAN/MADRID - Bank/verzekeraar ING Groep neemt voor ongeveer f 1,7 miljard een belang van 10,3 procent in het Spaanse telecombedrijf Auna. Dat hebben grote aandeelhouders van Auna dinsdagavond bekendgemaakt. ING was niet bereikbaar voor commentaar.

De aandelen zijn afkomstig van Telecom Italia. Dat concern verkoopt zijn hele belang van bijna 27 procent in Auna voor 2 miljard euro (f 4,4 miljard) om de schulden te verminderen.

De Spaanse bank Santander Central Hispano koopt 12,5 procent en komt daardoor op een belang van 23,5 procent. Verder nemen de nutsbedrijven Endesa en Union Fenosa elk 2 procent over van Telecom Italia, waardoor hun deelnemingen in Auna groeien naar respectievelijk 29,9 procent en 18,7 procent.

Auna is een houdstermaatschappij van telecom- en kabeltelevisiebelangen. De belangrijkste onderdelen zijn de bedrijven Retevision (vaste telefonie), Amena (mobiele telefonie) en eresMas (internet). Auna verwacht dit jaar een omzet van 2,4 miljard euro (f 5,3 miljard). Het bedrijf moet in Spanje opboksen tegen het vroegere staatsmonopolie Telefónica, dat nog steeds een dominante positie heeft.