DEN HAAG - Topindustriëlen zouden niet meer in aandelen mogen handelen. Dat zou ook moeten gelden voor andere zakenmensen die dicht op koersgevoelige informatie zitten. Dat zei de voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM), J. de Wijkerslooth, vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag.

"Voor topmannen is het verschil tussen kennis en voorkennis moeilijk te bepalen", aldus De Wijkerslooth. Hij deed zijn uitspraken naar aanleiding van de zaak-Boonstra, de gewezen Philips-topman die wordt verdacht van aandelenhandel met voorkennis.

Volgens de baas van het OM kan het bedrijfsleven zelf maatregelen nemen om de schijn van handel met voorkennis tegen te gaan. Gebeurt dat niet, dan zal de regering moeten ingrijpen, suggereerde De Wijkerslooth.

Hij liet merken dat het OM de strijd tegen handel met voorkennis ondanks de recente vrijspraak van Cor Boonstra niet opgeeft. "Het is altijd lastig om voorkenniszaken te bewijzen, maar het is niet onmogelijk."

Het OM gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Amsterdam, dat onvoldoende bewezen achtte dat de voormalig Philips-topman voorkennis had, toen hij aandelen van het entertainmentbedrijf Endemol kocht.