ROME - De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM neemt de Italiaanse verlieslijdende branchegenoot Alitalia over.

Het bod dat Air France-KLM op tafel heeft gelegd, heeft de goedkeuring van de raad van bestuur van Alitalia, zo werd zondag bekend.

Aandeel

De Frans-Nederlandse maatschappij biedt een aandeel Air France-KLM voor 160 aandelen Alitalia. Daarmee waardeert het bedrijf de Italiaanse luchtvaartmaatschappij op 0,10 euro per aandeel.

Dit komt neer op opgeveer 138 miljoen euro, wat gelijk is aan twee dagen omzet van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM betaalt ook nog 608 miljoen euro voor de obligaties van Alitalia.

Italiaanse overheid

De Italiaanse overheid, aandeelhouder van Alitalia met 49,9 procent in handen, moet zijn steun voor de overname nog geven.

In een verklaring laat Air France-KLM weten zonder de steun van de regering de overeenkomst niet definitief te maken.

Vakbonden

Ook moeten de vakbonden hun goedkeuring nog geven. Na de overname zullen er zeker banen verloren gaan. Gevreesd wordt dat er meer dan 1700 banen verdwijnen.

Boos

De Italiaanse vakbond Filt-Cgil reageerde boos op de aankondiging dat Air France-KLM alleen een deel van de noodlijdende divisie voor ondersteuning op de grond, AZ Servizi, wil overnemen.

"We hebben heel vaak gezegd dat we alleen 'ja' zullen zeggen tegen een bod voor de hele groep: Alitalia en AZ Servizi", aldus een vakbondsleider.

"Een gedachte waarbij een deel van het bedrijf wordt gered en het andere wordt weggegooid, kan nooit overeenkomst krijgen." Andere vakbonden zijn positiever over de overname.

Duidelijkheid

Voor 31 maart wil de Frans-Nederlandse vlieger duidelijkheid van de regering en de vakbond. Er zijn ook nog andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden, waaronder duidelijke afspraken met de eigenaar van vliegveld Malpensa in Milaan over het halveren van de start- en landingstijden.

Unaniem

Er is nog geen bindend bod bekendgemaakt. "De Raad van Bestuur van Alitalia is het unaniem eens met het aanbod van Air France-KLM en wil het mondelinge akkoord vastleggen", aldus de verklaring van beide partijen.

Rendabel

De Frans-Nederlandse vlieger wil van Alitalia weer een rendabele onderneming maken. Het bedrijf verwacht dat Alitalia in 2009 al in staat is om winst te maken.

Alitalia boekt al vijf jaar verlies en de Italiaanse regering heeft haast om de luchtvaartmaatschappij te verkopen voordat het bankroet gaat.

Air France-KLM investeert 1 miljard euro in Alitalia.

Zelfstandigheid

Met de overname komt een einde aan zestig jaar zelfstandigheid van Alitalia. Sinds de jaren negentig ging het bergafwaarts met Alitalia.

Het staatsbedrijf had torenhoge personeelskosten, had onvoldoende marktaandeel en stond al snel aan de rand van de afgrond.

Een eerdere overnamepoging door KLM sneuvelde omdat de Italiaanse regering de samenwerking blokkeerde.

Europese Commissie

De Europese Commissie en andere toezichthouders moeten de overname nog goedkeuren. Hun oordeel wordt voor juli van dit jaar verwacht.