BRUSSEL - De wereld van de plastische chirurgie in België heeft sinds kort te maken met het nog jonge fenomeen van de 'blitz surgery'.

Franse plastisch chirurgen die in Frankrijk met steeds strengere regels te maken hebben, zakken af naar Brussel om in één dag zoveel mogelijk operaties uit te voeren.

Zorgen

De Belgische plastisch chirurgen maken zich hier ernstige zorgen over en pleiten in de Vlaamse krant De Morgen voor strenge wetgeving.

De Franse en ook sommige Italiaanse 'eendagschirurgen', komen in eigen land moeilijker aan de bak en melden zich daarom in België.

Nazorg

Ze vestigen zich niet, maar reizen af voor een hele reeks operaties op een dag. Ze zien de patiënt voor noch na de operatie. Nazorg is er niet.

En kwalijker nog volgens de Belgische chirurgen is dat hun buitenlandse collega's geen gespecialiseerde opleidingen hebben gehad en in sommige gevallen zelfs het artsendiploma nooit hebben gehaald.

Huiszoekingen

Justitie in België deed deze week huiszoekingen in een kliniek in Brussel. Dat gebeurde na een klacht van een patiënt die slachtoffer was van een verkeerd afgelopen operatie.