PARMA - Ruim vier jaar na het ineenstorten van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat is vrijdag een megaproces geopend wegens de miljardenfraude die tot de ondergang van het bedrijf heeft geleid. In de zaak staan 55 verdachten terecht.

De verdachten worden beschuldigd van onder meer faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Onder hen is de oprichter van Parmalat, Calisto Tanzi.

Ook broer Giovanni Tanzi en toenmalig financiëel directeur Fasto Tonna staan in het beklaagdenbankje.

Boekhouding

Parmalat moest eind 2003 uitstel van betaling aanvragen nadat een gat in de boekhouding was ontdekt van 14,3 miljard euro. Tienduizenden kleine beleggers verloren toen hun geld. Enkele honderden van hen worden in deze rechtszaak vertegenwoordigd.

Meerdere rechtszaken

Rond het Parmalat-schandaal lopen al meerdere rechtszaken. Bij een rechtbank in Milaan zijn vijf buitenlandse banken aangeklaagd die beschuldigd worden van gesjoemel met de prijs en de uitgifte van aandelen.

Ook loopt er een juridisch proces tegen Italiaanse banken en toezichthouders. Daarnaast gaat Parmalat ook zelf geld van kredietverleners terugeisen, omdat het betalingen heeft gedaan aan banken vlak voordat het eind 2003 in surseance ging.

Volgens de nieuwe top van Parmalat hebben banken meegewerkt aan de fraude.

Zwaarste aanklachten

De rechtszaak die nu is begonnen is de grootste van alle zaken rondom het schandaal, met de meeste verdachten en de meest zware aanklachten. De Italiaanse media hebben de procedure, die zeker vier maanden zal duren, "het proces van de eeuw'' gedoopt.

Calisto Tanzi zat eerder enkele maanden in voorarrest, maar werd om gezondheidsredenen onder huisarrest geplaatst.