AMSTERDAM - Burgemeester en wethouders van Amsterdam willen de aandelen van de gemeente in het commerciële bedrijfsonderdeel van energieconcern Nuon verkopen. Het college stuurt een voorstel daartoe vrijdag naar de gemeenteraad.

Een woordvoerder van wethouder Carolien Gehrels (bedrijven) bevestigde vrijdag een artikel hierover in Het Financieele Dagblad. De hoofdstad heeft een belang van 9,6 procent in de commerciële tak van Nuon. Daar hoopt de gemeente zeker een half miljard euro voor te krijgen. Amsterdam wil haar belang in het netwerkonderdeel van het energieconcern behouden.

Toezichthouders

De gemeente stapte ooit in de energiemarkt om de elektriciteits- en gasvoorziening aan inwoners van de hoofdstad te garanderen. Tegenwoordig zorgen wetgeving en toezichthouders er echter voor dat de levering van energie op peil blijft, aldus de zegsman.

Verder ziet de gemeente geen rol voor zichzelf in een internationale energiemarkt die steeds meer consolideert en waar steeds grotere bedrijven ontstaan.

Provincies

Amsterdam hoopt samen met andere publieke aandeelhouders van Nuon op te trekken en de aandelen eventueel gezamenlijk te verkopen. De belangrijkste daarvan zijn de provincies Noord-Holland, Gelderland en Friesland.