WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een lange strijd ingestemd met 350 miljard dollar aan belastingverlagingen voor de komende tien jaar om de economie te stimuleren.

Het bedrag is veel lager dan de 726 miljard dollar waarom president Bush had gevraagd en de 550 miljard dollar waarmee het Huis van Afgevaardigden akkoord is gegaan. De Senaat moet nu in onderhandeling met het Huis van Afgevaardigden over het definitieve pakket. Bush riep de partijen op hun meningsverschillen bij te leggen.

De leden van de Senaat hebben het belastingpakket van Bush uitgekleed omdat ze vrezen voor een te groot begrotingstekort. Dit jaar komt de Amerikaanse regering al honderden miljarden tekort, een bedrag dat verder zal oplopen door de oorlog tegen Irak.

Over de 350 miljard dollar was de Senaat ook sterk verdeeld. De stemming verliep langs partijlijnen, de 51 Republikeinen stemden voor, de 48 Democraten tegen. Een onafhankelijk Senaatslid voegde zich bij de Republikeinen.

Pikant aan het Senaatsvoorstel is dat er gemorreld wordt aan het voornemen van Bush om de dividendbelasting helemaal af te schaffen. De Senaat pleit voor een tijdelijke afschaffing tussen 2004 en .