UTRECHT - Na drie weken actievoeren is nog geen sprake van stakingsmoeheid bij werknemers in de kleinmetaal. Volgens FNV Bondgenoten verharden de acties zich en beginnen de eerste grote bedrijven nu de gevolgen te merken.

Vrijdag hebben werknemers van vijf installatiebedrijven die onder meer werk uitvoeren bij DSM, het werk neergelegd.

"De staking is niet gericht op het chemieconcern, maar op de installatiebedrijven die voor DSM werken. We kunnen helaas niet voorkomen dat DSM last krijgt van de actie", aldus de FNV.

Een woordvoerder van DSM heeft gezegd dat het bedrijf geen hinder ondervindt van de acties. "We hebben nog geen vertragingen in het onderhoud van de fabriek", aldus de zegsman. Hij benadrukt dat DSM geen partij is in het conflict. "Jammer dat we er op deze manier bij betrokken worden."

Bozer

Volgens de vakbond heeft het uitblijven van een reactie van de werkgevers alleen maar geleid tot een grote groep boze werknemers. "Mensen worden steeds bozer omdat er nog steeds geen resultaat is."

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond kondigden eerder al aan dat personeel van de installatiebedrijven Imtech, GTI en Worksphere na Pasen het werk twee dagen neerlegt.

Scholing

Sinds 22 februari is in honderden bedrijven het werk een dag stilgelegd nadat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen. De vakbonden vragen 3,5 procent loonsverhoging en investeringen in scholing en opleiding.

De sector heeft een groot tekort aan vakmensen. De bonden vinden dat de werkgevers te weinig investeren in hun personeel. In de kleinmetaal werken 400.000 mensen bij onder meer installatiebedrijven, garages en metaalbewerkingsbedrijven.