BRUSSEL - Nederland scoort bijzonder goed binnen de Europese economie. Dat blijkt uit onderzoeken van de Europese Commissie die donderdag tijdens een EU-top in Brussel worden besproken.

Een Britse denktank schaarde Nederland vorige week al bij de economische top drie in Europa.

Nederland heeft in verhouding met andere EU-landen een hoge economische groei, een lage inflatie en een lage werkloosheid.

Moderniseren

Dat zijn allemaal belangrijke onderdelen van de zogeheten Lissabon-strategie, die door de EU is afgesproken om de economie te moderniseren en te zorgen voor meer banen en hogere economische groei.

"Nederland hoort bij de best presterende landen", zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) donderdag vlak voor het begin van de EU-top. Maar er zijn ook nog zwakke punten. Zo ligt de arbeidsparticipatie nog laag en besteedt het bedrijfsleven te weinig geld aan onderzoek en ontwikkeling.

Streefcijfer

De EU stelt bijvoorbeeld als streefcijfer dat elk land 3 procent van het bruto binnenlands product besteedt aan onderzoek. Nederland zit daar met 1,72 procent ruim onder, zelfs nog onder het EU-gemiddelde.

Volgens Timmermans doet de overheid voldoende, maar blijft het bedrijfsleven, met uitzondering van bedrijven in Brabant en Limburg, ver achter. "Dat is gewoon onvoldoende. Het kabinet heeft VNO-NCW en MKB Nederland daarop ook aangesproken in de Stichting van de Arbeid", aldus Timmermans.

Minderheden

Maar ook de geringe arbeidsparticipatie onder vrouwen, jongeren en minderheden is een zwak punt in de Nederlandse economie. Vrouwen moeten onder meer door betere kinderopvang meer aan het werk en jongeren en minderheden moeten meer cursussen krijgen.

"Het is volstrekt onaanvaardbaar dat Marokkaanse of Antilliaanse jongens die hier geboren zijn op hun zestiende geen diploma's hebben en niet goed Nederlands spreken", zegt Timmermans. "We moeten ze daarop keihard aanspreken, maar ook zorgen dat ze eerlijke kansen krijgen en niet gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt."