WOERDEN - De politievakbonden NPB en ACP leggen het voorstel van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voor een nieuwe cao voor aan hun leden. Het bondsbestuur van de NPB adviseert hun achterban echter het voorstel niet te accepteren. De ACP geeft geen advies mee.

De NPB wilde het aanbod aanvankelijk niet aan de leden voorleggen, maar de bondsraad besloot donderdag toch een referendum te houden. Volgens voorzitter Hans van Duijn maakt de vakbond op 28 maart het resultaat van de ledenraadpleging bekend.

In de vorige ronde van het conflict liet de NPB zijn leden ook stemmen, toen werd het bod afgewezen. De vakbonden en de minister moesten opnieuw om de tafel.

Het laatste overleg liep dinsdagavond spaak. Woensdag heeft de minister schriftelijk een ultieme poging gedaan om overeenstemming te bereiken met de vier politiebonden.

Maximaal haalbare

NPB, ACP en de twee kleinere landelijke bonden ANPV en VMHP concludeerden toen dat Ter Horst blijkbaar het maximaal haalbare had geboden.

De vakbonden blijven echter ontevreden met de voorgelegde arbeidsvoorwaarden. Ze willen nu van hun achterban horen of ze desondanks op de bieding moeten ingaan of niet.

Als meer dan 30 procent van de NPB'ers zijn stem uitbrengt, weegt de bondsraad de uitkomst zwaar mee in zijn uiteindelijke besluit. Mocht het zover komen dat de leden vinden dat de bestuurders hun handtekening moeten zetten, dan gebeurt dat niet door degenen die tot nu toe de onderhandelingen voerden. Van Duijn: "dat zou ik niet met mijn geweten kunnen verenigen".

Nee is nee

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP geven zijn leden de doorslag. "Ja is ja en nee is nee." De onderhandelaars hebben donderdag het bondsbestuur van de ACP geïnformeerd.

Die liet na afloop weten dat het op voorhand niet de conclusie van Ter Horst deelt, dat het "maximaal haalbare resultaat" is bereikt.